Ontdek het thema

Andere

Psychologische hulp voor vaders die door moeders in de steek worden gelaten (in het huishouden, in de zorg voor de kinderen).

Jouw voorstel

Een check-lijstje om te luisteren naar je onderbuik-gevoelens voordat je met iemand kinderen gaat maken, nuttig zijn? Dat zou misschien helpen om een verkeerde relatie aan te gaan? Hoe om te gaan met een partner die zich stelsematig niet aan haar afspraken houdt en deze altijd naar haar voorkeur aanpast volgens de dan heersende omstandigheden.

Jouw verhaal

Mijn partner (vrouw) nam geen verantwoordelijkheid in het huishouden, of heel weinig. De kinderen waren netter dan hun moeder. Ik heb hiermee echt opgesloten gezeten. Ik worstel met vooroordelen dat mannen slordiger en onverantwoordelijker zijn dan vrouwen, maar in dit geval was het andersom. Ik werkte me helemaal kapot om het huishouden nog een beetje op orde te houden, maar het was dweilen met de kraan open. Ik wist niet hoe ik dit kon aankaarten, ik heb zoveel manieren geprobeerd: heel lief vragen, complimentjes geven, boos worden, erover praten, inzichtelijk maken, afspraken maken over kleine taakjes, maar dit werkte gewoon niet. En ik schaamde me enorm voor de rommel thuis, waardoor ik niemand durfde uit te nodigen, en ten tweede ook voor de situatie van een vrouw die al haar vuil liet rondslingeren en die hier ook niet op aanspreekbaar was. Ik heb er wel eens met familie, vrienden en collega's over gepraat, maar niemand realiseerde hoe erg het was. Misschien had het aankaarten via een hulpmiddel van de Gezinsbond geholpen, als ik had geweten had hoe, maar uiteindelijk heeft de vader van mijn ex-partner duidelijk gemaakt dat de puinhoop thuis niet acceptabel meer was (en dat hij niet meer langs zou komen). Ze is daarna weggelopen en de rotzooi achter gelaten, wat na een jaar voor een deel opgeruimd is. Voordat we kinderen kregen was mijn ex-partner ook soms heel smerig (de maden liepen dan in de keuken en rond de vuilnisbak binnen), en toen heb ik duidelijk gemaakt dat ze best zo mag zijn, maar dan zonder mij en dat ik de relatie dan (toen) wilde beƫindigen, want dat ik nooit met die vuiligheid akkoord zou gaan en niet wilde scheiden als er kinderen kwamen. Maar ze heeft dat gesust en haar leven gebeterd, totdat er kinderen kwamen....