Ontdek het thema

Scheiding of nieuw begin

Meer betaalbaar aanbod aan vakmensen, financiële ondersteuning huishoudapparatuur, gerechtelijk systeem bij scheiding ondersteuning bieden i.p.v. mensen te gebruiken om dossiers te hebben om geld te verdienen. Betaalbaar energiefacturen, betaalbaar tandartsen en meer aanbod aan tandartsen, werkgevers die rekening houden met alleenstaande ouders.

Jouw voorstel

Bestaande instanties bieden niet de nodige ondersteuning. Ze zouden moeten doen waarvoor ze in principe dienen. Ondersteuning bieden en begeleiden. Zorgen dat de ouder die niet de situatie verziekt ondersteunen, verplichten om hulp te zoeken, vonnis te volgen enz. In de praktijk is dit niet het geval. Alleenstaande ouders hebben andere nodig. Alles alleen doen vergt heel veel energie. Voltijds werken, huishouden, opvoeding van de kinderen, flexijob, .... Het is niet gemakkelijk. Je geraakt op termijn uitgeput en verliest je levenslust. Het is dan enkel overleven. Meer gehoor naar persoonlijke noden. Betaalbaar huishoudhulp en andere vakmensen, werkgever die rekening houdt met je privésituatie, ...

Jouw verhaal

Bij de scheiding heeft het gerechtelijk apparaat i.p.v. ondersteuning te bieden om de moeilijke situatie te verzachten eerder verergert, waardoor mijn 2 kinderen (16 en 14 jaar) elkaar zelden zien. Ik zie mijn zoon van 14 totaal niet meer en dit zonder redenen. De vader van mijn kinderen zorgt voor ouderverstoting. De rechter vond het blijkbaar gemakkelijk om elke ouder een kind te geven. Ik wil mijn jongste zoon kunnen zien om in de samenleving normaal te kunnen functioneren. Het gemis weegt te zwaar, het heeft negatief invloed op mijn werkprestaties en het geluksgevoel. Ik wil niet behandeld worden als een draagmoeder, want dat is in dit geval precies wel. Daarnaast is het als alleenstaande ouder moeilijk om financieel rond te komen. Ik heb steeds zorgen dat ik niet rond ga kunnen komen, huishoudelijk apparatuur stuk zal gaan, misschien nooit een huis/appartement ga kunnen kopen, de studie van mijn kind(eren) niet ga kunnen betalen als ze op kot willen gaan enz. Er is dus nooit rust. Als je fulltime werkt dan is het voor mij van belang dat iemand helpt met het huishouden (poetshulp). Maar die moet ik dan wel kunnen betalen. Poetshulp zorgt voor structuur en rust in het huishouden. Betaalbaar vakmensen vinden die de tuin willen helpen omspitten, puin wegdoen, muren schilderen, ... Ik leef jaren in deze situatie en geraak amper vooruit omdat ik geen mensen ken die willen helpen. Vakmensen kan ik ook niet betalen. Al mijn spaargeld heb ik omwille mijn scheiding aan advocaten moeten uitgeven. De procedure heeft 10 jaar geduurd omwille de beslissingen van de rechtbanken. Ik heb geen droogkast, geen afwasmachine, geen eigen woning, geen degelijke meubels, muren zijn niet geschildert in de huurwoning enz. Hier wordt ik niet zo gelukkig van.