Ontdek het thema

Andere

Door vroegtijdig correct te informeren over biologisch normale evolutie tegenover culturele en maatschappelijke verwachtingen, kan heel wat onzekerheid en stress bij toekomstige ouders weggenomen worden. Dit komt de groei van baby, ouders en gezin alleen maar ten goede - op korte en lange termijn.

Jouw voorstel

Geïnformeerd worden is van groot belang. Dat begint al bij de zwangerschap. Wij kozen voor een thuisbevalling en hebben moeten strijden om correct geïnformeerd te worden waar we hiervoor terecht konden (gynaecoloog weigerde info te geven, zelfs info over patiëntenrechten werd niet gegeven). Later werd het opnieuw een zoektocht naar de juiste ondersteuning om borstvoeding te doen slagen en om geïnformeerd te worden over alle voordelen op korte én lange termijn. Net hetzelfde voor veilig samen slapen. Het is voortdurend opboksen tegen de zogenaamde algemene norm, terwijl blijkt dat het biologisch de normaalste zaak van de wereld is (en in andere culturen wel de norm is). Het hele systeem van bijv. keuze voor thuisblijvende ouder wordt hierop gebaseerd, zonder te kijken naar welzijn en gezondheid op lange termijn - zowel van kind als ouder. Correcte informatie vanaf zelfs de periode vóór conceptie hebben toekomstige ouders zelf te vinden. Dit zou mee in het onderwijs kunnen voorzien worden (bijv lessen biologie laatste graad middelbaar).

Jouw verhaal

Informatie vinden over het volgen van de natuur en het tempo van je kind, en niet gedwongen meesurfen op de snelheid van de maatschappij is niet evident. Je voelt je al snel een buitenbeentje wanneer je zaken anders aanpakt (bijv. osteopathie ipv reguliere dokterscircuit; langdurige borstvoeding (als in: meer dan 2j); veilig samen slapen; ...). Het is voortdurend balanceren in het volgen van je eigen gevoel en daar trouw aan blijven, wat wil zeggen dat je de tijd nodig hebt om te leren vertrouwen op je gevoel, om er contact met te kunnen/durven/mogen maken en om dan ook nog eens bestand te zijn tegen alle commentaren (want 'zo hoort het toch niet' of 'is dat wel normaal' of ..).