Ontdek het thema

Werk

De personeelsdiensten moeten beter ondersteund worden om een traject op te zetten naar werknemers die hun prestaties onderbreken. Verdere uitbreiding van de thematische verloven, mensen van zorgkinderen willen alles op alles zetten om de weg in het leven van hun kinderen gemakkelijker te maken. Hierdoor hun werkprestaties verminderen is een moedige keuze. Verdere bekendmaking naar de samenleving rond ontwikkelingsstoornissen en leerproblemen zodat dit drempelverlagend kan werken. Therapeuten zouden een belangrijke wegwijs kunnen maken in aanvraag zorgtoeslag voor kinderen met zorgnood.

Jouw voorstel

Ouderschapsverlof is er per kind. Zorgkrediet is er maar een beperkte periode in je leven. Is voor iedereen ook gelijk los van het aantal kinderen en los van de zorgzwaarte van je gezin. Meer begrip op de werkvloer. Betere wegwijs naar de aanvraag verhoogde kinderbijslag bij kinderen. Onze kinderen hebben kleine problemen voor de buitenwereld, in ons gezin wegen de problemen wel zwaar door. Ik mis het begrip vanuit de samenleving. Een medisch probleem weegt nog altijd zwaarder door in de maatschappij. Zelf in onze eigen families missen we dit begrip. Op familiefeesten weten kinderen met ASS zich goed te gedragen, is er duidelijkheid. Thuis kunnen ze zich helemaal anders gedragen. Je botst als ouder dan op onbegrip en ongeloof bij de familie als je eens wilt ventileren.

Jouw verhaal

We kozen bewust voor een groot gezin met 4 kinderen. We wisten dat dit druk ging zijn en veel logistiek werk met zich mee ging brengen. Je weet natuurlijk op voorhand niet hoe onze kinderen verder gingen ontwikkelen, hun weg zoeken in het leven. Voorlopig hebben we bij 3 van de 4 kinderen verdere ondersteuning nodig omwille van een ontwikkeling en/of leerstoornis. Kleine medische zorgen en problemen, begeleiding door een revalidatiecentrum, ondersteuning op school, therapie bij kinesitherapeut en logopedie, medische consultaties en opvolgingen, zorg overleggen, hulp en ondersteuning bij schoolwerk, .... Het huishoudelijke werk kan je gemakkelijk uitbesteden. De extra zorg voor de kinderen, de ondersteuning en het rondbrengen en begeleiden naar consultaties en therapiemomenten is iets die je als ouder zelf opneemt. Hierdoor maakte ik (mama) al enkele jaren de beslissing om deeltijds aan de slag te gaan op het werk met opname ouderschapsverlof en zorgkrediet. Gelukkig bestaan deze stelsel en krijg ik hiervoor een financiƫle tussenkomst. Jammer genoeg is de werkvloer/ maatschappij niet klaar om met halftijdse medewerkers aan de slag te gaan. Je wordt gezien als iemand die er bijna nooit is, nooit genoeg kan doen op het werk, je bent maar half mee met alles, ... Er is weinig begrip voor de keuze. Er wordt niet beseft dat je die keuze bewust voor je gezin gemaakt hebt, om je kinderen alles kansen te geven. Er wordt niet beseft dat je op het einde van de maand ook maar half zoveel verdiend.