Ontdek het thema

Tegenslag

Zorgverlof voorzien bij opname in PZ bij postnatale depressie. Automatisch aanbod van gezinstherapie. Betere lonen en voorwaarden voor zorgsector.

Jouw voorstel

Na opname met een postnatale depressie werd er enkel met de geboortemoeder gewerkt maar niet met het hele gezin en netwerk. Dit had weerslag op de meemoeder en op het andere kind. Een systeem van zorgverlof had ook geholpen (telkens afstand overbruggen maakte het ook fysiek uitputtend) Het betrekken van de familie door het PZ had ondersteunend kunnen zijn voor praktische oplossingen.

Jouw verhaal

Als 2 mama's worden we verondersteld het allemaal zelf wel te regelen. We merken een verschil met schoonbroer en -zus die in een heterorelatie zitten. Dit uitte zich in geen kraamkost, geen was en plas, geen boodschappen, minder oppas, ... We kunnen bovendien maar gebruik maken van 1 tak van de familie om te rekenen op praktische ondersteuning. Dit duwde ons bijna kopje onder bij de geboorte van ons 2e kind, en speelt nu nog. Beide komende uit de zorg en sociale sector maakt(e) voor ons bovendien de drempels naar hulpverlening moeilijker, ook financieel. Geen hoge lonen, slecht betaalde sector, weinig extralegale voordelen, dus dikwijls krabben in de beginjaren. Het maakte het bijvoorbeeld extra dubbel om babysit of opvang te betalen als de schoonouders wéér op de andere kleinkinderen pasten die hun grenzen naar ons toe wèl durfden stellen (want empatisch èn 2 vrouwen). Door opname in PZ viel er bovendien ook een deel inkomen weg.